Vážení zákazníci, z důvodu státního svátku máme ZAVŘENO ve středu 1.5. a ve středu 8.5.
Navštivte náš nový digitální showroom Škoda v Kunraticích - Více informací

Jak se správně obléknout na motorku v chladnějším počasí

 Chcete využívat výhody jízdy na motorce i v nepříznivém počasí nebo dokonce v zimě? Řešením je správné oblečení. První by mělo být funkční prádlo, které se obléká přímo na kůži, protože dobře odvádí pot a udržuje tělo v suchu. O funkčním prádlu můžeme s nadsázkou říci, že byste ho na těle neměli ani cítit. Jeho materiál musí být příjemný a nesmí nijak omezovat Váš pohyb. Přes funkční prádlo stojí za zvážení ledvinový pás, který drží dolní záda ještě více v teple nebo chránič páteře, který nejen záda hřeje, ale i chrání při případné nehodě.

Druhá vrstva je termická. Obvykle jí bývá fleecová mikina nebo triko s dlouhým rukávem, měla by dobře izolovat a zadržovat teplo vyprodukované naším tělem. 

V zimním počasí je dobré vyměnit koženou bundu za textilní s vyjímatelnou vložkou, kterou si tak pohodlně přizpůsobíte venkovním teplotám. 

Do pochmurného počasí, kdy celé dny prší nebo Vás na cestách přepadne nárazová průtrž je vhodné zvolit nepromokavé oblečení. Zde si můžete vybrat ze dvou variant, buď kombinézy nebo bundy s kalhotami. Nejen, že Vás nepromokavé oblečení ochrání před deštěm, ale i před nepříjemným studeným větrem. Jelikož kombinéza či bunda s kalhoty jsou jednou z posledních vrstev, je lepší vybírat z modelů, které mají reflexní prvky, kvůli pozdnímu svítání a dřívějšímu stmívání. 

Pro řidiče skútru stojí za zmínku jeden prvek navíc, a to termický přehoz přes nohy neboli „deka“, který Vás chrání od pasu dolů. Vhodnější je spíše textilní materiál s termo vložkou a membránou proti dešti, kvůli klesajícím teplotám se vyloženě nabízí, aby jej každý motorkář, který chce jezdit co nejdéle, měl ve svém šatníku.

Pro oba typy řidičů je zapotřebí vybrat správné a odolné rukavice. Teplejší s membránou nebo vyhřívané v chladnějším počasí jistě oceníte. 

Důležitou součástí je silný a teplý nákrčník spolu s kuklou do přilby. Nejvhodnější je přilba integrální s průduchy, protože zabrání mlžení plexiskla, díky vstupu a odvodu vzduchu. Dobrou viditelnost přes plexi pomohou zajistit speciální přípravky, které zabraňují nadměrnému mlžení nebo rosení. 

Nesmíme zapomenout ani na správné obutí včetně funkčních ponožek, které odvádí vlhkost a Vaše nohy jsou tak stále v teple. Ve velkých mrazech můžete využít speciálně vyhřívané vložky do bot, které jsou skvělou volbou do chladných dnů. Kvalitní boty na motorku jsou samozřejmostí, ale do chladnějšího počasí je určitě lepší volit boty se speciální membránou Drystar nebo Gore-Tex, které odolají dešti a větru. 

Jednou vychytávkou na závěr jsou vyhřívané gripy na řídítka. Hřejí dlaň ruky, a pokud je spojíme spolu s bustery proti větru, zamezíme tím většímu nárazu chladu či mrazu.

A teď už jen zbývá popřát šťastnou cestu!